Svet čelí vážnej zdravotníckej kríze. Baktérie rezistentné voči viacerým antibiotikám sa šíria rýchlejšie než sa vyvíjajú nové lieky. Avšak najnovší výskum naznačuje, že nádej by mohla prísť z prekvapivého zdroja – umelého sladidla, ktoré si mnohí z nás užívajú ako náhradu cukru či už v rôznych sladených nápojoch či dokonca v káve, upozorňuje Phys.org.

Posilnenie antibiotík

Podľa údajov WHO zomrelo v roku 2019 priamo v dôsledku antimikrobiálnej rezistencie (AMR) viac ako 1,2 milióna ľudí, a takmer 5 miliónov úmrtí s ňou súviselo nepriamo. Patogény ako Acinetobacter baumannii a Pseudomonas aeruginosa patria medzi tzv. kriticky prioritné organizmy, ktoré sú často odolné voči všetkým bežne dostupným antibiotikám.

Výskumný tím z Brunel University v Londýne preukázal, že sacharín pôsobí baktericídne – narúša integritu bunkových stien u grampozitívnych aj gramnegatívnych baktérií, čo vedie k osmotickému kolapsu a deštrukcii bunky.

Dôležitejšie však je, že poškodená bunková membrána umožňuje antibiotikám – ktoré by inak nemohli preniknúť – voľný vstup do bunky. To znamená, že aj menej účinné antibiotiká môžu opäť získať efektivitu voči odolným kmeňom.

Skok vpred o niekoľko rokov

Výskum tiež preukázal, že sacharín bráni baktériám vo formovaní biofilmov – komplexných štruktúr, ktoré zvyšujú ich prežitie v extrémnych podmienkach vrátane pôsobenia imunitného systému či antibiotík. Jedným z praktických výstupov výskumu bolo vyvinutie hydrogélovej náplasti obsahujúcej sacharín, ktorá v laboratórnych podmienkach prekonala bežne používané obväzy na báze striebra. To otvára dvere k novým stratégiám v liečbe infikovaných rán u pacientov s chronickými ochoreniami či pooperačnými komplikáciami.

Fotografia piluliek s tmavým pozadím.
Pixabay

Na rozdiel od nových antibiotík, ktorých vývoj trvá 10–15 rokov a stojí miliardy dolárov, sacharín je už schválený a bezpečne používaný v potravinárstve viac ako 100 rokov. Jeho „repurposing“ na liečebné účely je príkladom efektívneho využitia známej molekuly v novom kontexte.

Z pohľadu molekulárnej biológie nie je sacharín klasickým antibiotikom. Namiesto blokovania proteosyntézy alebo replikácie DNA pôsobí fyzikálne a chemicky na lipidové dvojvrstvy, destabilizuje membrány a zvyšuje permeabilitu cytoplazmy. V prípade DNA replikácie výskum naznačuje interferenciu s topoizomerázami a inhibíciu iniciačných komplexov.

V dobe, keď čelíme hrozbe „postantibiotickej éry“, predstavuje sacharín zaujímavú nádej. Nie ako zázračný liek, ale ako pomocník, ktorý môže obnoviť účinnosť antibiotík a rozšíriť terapeutické možnosti proti rezistentným infekciám.

Zachraňujú milióny

Antibiotiká sú naďalej jedným z tých najväčších vynálezov modernej civilizácie a ako sme upozorňovali v nedávnom článku, do tejto kategórie pribudol nový liek. Zatiaľ čo väčšina antibiotík pôsobí inhibíciou bunkových stien alebo DNA replikácie, nový lariocidín zasahuje priamo do procesu syntézy proteínov, čo baktériám znemožňuje prežiť.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP