Slovenské elektrárne v sobotu večer prifázovali do siete aj druhý turbogenerátor tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Pokračujú tak ďalšími testmi na výkonovej hladine 20 %. Prvú turbínu prifázovali do siete v utorok 31. januára v noci. Elektrárne v ďalšom kroku zvýšia výkon reaktora na 35 %.

Prifázovaním turbogenerátorov do elektrizačnej sústavy SR sme prvýkrát reálne naplnili poslanie jadrovej elektrárne, teda bezpečne a spoľahlivo udržiavať reťazovú štiepnu reakciu, ako aj dodávať reálnu elektrickú energiu spotrebiteľom. Samozrejme, ešte nás čakajú desiatky testov, kým tretí blok začne vyrábať na 100 %,“ uviedol manažér riadenia prevádzky 3. a 4. bloku Mochovce Marek Podolec.

Tretí blok od prvého prifázovania dodal do siete už dve gigawatthodiny elektrickej energie. To predstavuje ročnú spotrebu 800 priemerných domácností. „Doterajší priebeh testov v etape energetického spúšťania ukazuje pripravenosť technológie, personálu spúšťania, ako aj obslužného personálu. Testovanie prebieha v súlade s harmonogramom,“ dodal riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochovce 3 a 4 Juraj Krasňanský.

Po vyhodnotení všetkých testov tejto etapy prejde blok na výkonovú hladinu 35 % výkonu reaktora a postupne ju budú zvyšovať až na 100 %, s krátkodobými plánovanými odstaveniami podľa harmonogramu uvádzania nového bloku do prevádzky. Úplnú funkčnosť tretieho bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešné ukončenie fázy 144-hodinového preukazného chodu na plnom, 471-megawattovom výkone.

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať pri spustení inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny Slovenska. Z pohľadu výroby elektriny sa tak Slovensko už tento rok stane energeticky sebestačné. Životnosť nového bloku je plánovaná na minimálne 60 rokov.

TASR – Radovan Stoklasa, Slovenské elektrárne

Prečo sa odstavujú jadrové elektrárne?

Okolo jadrovej energie koluje množstvo negatívnych domnienok. Niektorí sa boja katastrofy, iní spochybňujú ekologickosť tohto riešenia. Úrad jadrového dozoru Slovenskej republiky (ÚJD SR) je zodpovedný za dozor nad jadrovou bezpečnosťou jadrových zariadení, pričom dohliada, či sa všetky legislatívne a technické požiadavky dodržiavajú.

Predsedníčky ÚJD SR sa FonTech.sk v rozhovore pýtal aj na to, prečo sa v EÚ odstavujú jadrové elektrárne. Podľa nej ich nemáme čím nahradiť a ide o čisto politické rozhodnutia. Moderné atómové elektrárne sú nesmierne bezpečné najmä vďaka početným bezpečnostným opatreniam, o ktorých si môžeš prečítať v samostatnom rozhovore.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú