Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón. Uviedol to v utorok taliansky vedec Graziano Ranocchia, píše TASR podľa agentúry ANSA.

Platón bol podľa Ranocchiu, ktorý pôsobí na univerzite v Pise, pochovaný v záhrade na súkromnom pozemku Akadémie. Antický filozof túto vzdelávaciu inštitúciu založil v Aténach v štvrtom storočí pred naším letopočtom.

Miesto Platónovho posledného odpočinku bolo uvedené v texte o dejinách Akadémie, ktorý napísal epikurejský filozof a básnik Filodémos, ktorý žil v Herkulaneu. Ranocchia to oznámil na pôde Národnej knižnice v Neapole, počas informovania o predbežných výsledkoch výskumného projektu.

Tzv. herkulánske papyrusy tvorí približne 1 800 zvitkov, ktoré boli spolu s tisíckami ďalších pamiatok skarbonizované počas erupcie Vezuvu v roku 79. Sopečné plyny a popol vtedy zničili mestá Herkulaneum a Pompeje, ich trosky boli objavené v 18. storočí.

Čítanie zvitkov je mimoriadne náročné, pričom hrozí ich poškodenie. V súčasnosti sa ich darí rozlúštiť s použitím novej technológie. Zvitky pritom obsahujú aj informácie o Platónovom živote, dodal Ranocchia.

Platónova Akadémia bola zničená v roku 86 pred naším letopočtom počas vlády rímskeho diktátora Lucia Cornelia Sullu. Miesto, kde sa nachádzala, bolo objavené v 20. storočí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú