Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Milióny ľudí používajú zoznamovacie aplikácie či stránky sociálnych sietí na nájdenie si partnera. Tieto digitálne vymoženosti však radi zneužívajú i podvodníci. Zo všetkých možných typov problémov súvisiacich so zoznamovacími aplikáciami sú používatelia najčastejšie vystavení tzv. catfishingu, čiže situácii, keď sa osoba vydáva za niekoho iného.

Uviedlo to 51 % respondentov v globálnom prieskume kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky. Ďalšia viac než pätina respondentov uviedla, že čelila škodlivým odkazom či prílohám a 17 % potvrdilo, že im ukradli identitu.

Tí respondenti, ktorí sa podvodníkom dokázali vyhnúť, uviedli, že sa tak stalo vďaka identifikácii podvodníka s podozrivým profilom, ktorý nevyzeral legitímne (50 % respondentov) alebo boli mimoriadne opatrní a nikdy neposielali peniaze zoznamovacím aplikáciám (49 %). Povedali tiež, že venovali vyššiu pozornosť podozrivým správam (47 % respondentov) a viac než pätina tiež potvrdila, že spozornela, keď podvodník odmietol pristúpiť na videohovor.

„Online randenie môže byť vnímané ako celkom riskantné dobrodružstvo, pretože spočiatku ľudia o sebe vlastne nič nevedia,“ okomentoval výskumník spoločnosti David Jacoby. Podľa neho je dôležité dávať si pozor, byť v strehu a venovať pozornosť správaniu sa „digitálneho partnera“. Ak požiada o peniaze alebo osobné údaje, je na zváženie, či je bezpečné v takejto komunikácii pokračovať.

Aby sa používatelia zoznamovacích aplikácií vyhli podvodníkom, odborníci kyberbezpečnostnej spoločnosti odporúčajú viackrát si prekontrolovať nastavenia ochrany osobných údajov vo svojich účtoch na sociálnych sieťach a aj v zoznamovacích aplikáciách, aby zaistili, že citlivé informácie, ako sú napríklad adresa či pracovisko, nebudú zverejnené.

„Vlastnou kontrolou môžete znížiť riziko doxingu. Vygooglite si svoje meno. Predstavte si, že sa pokúšate nájsť informácie o sebe a sami uvidíte, na čo natrafíte,“ pokračujú odborníci s tým, že ľudí často prekvapí, aké údaje o sebe nájdu. Experti radia aj používať bezpečnostné riešenie a nezdieľať svoje telefónne číslo ani prezývku, ktorú v komunikačnej aplikácii človek používa.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú