Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zmena klímy by mohla v nasledujúcich troch desaťročiach prinútiť viac ako 200 miliónov ľudí opustiť svoje domovy a vytvoriť tzv. migračné ohniská, pokiaľ sa nezavedú naliehavé opatrenia na zníženie globálnych emisií a neznížia sa rozdiely v rozvoji. Informuje o tom najnovšia správa Svetovej banky.

Dôsledky pomalého nástupu zmeny klímy, akými sú napríklad nedostatok vody, znižovanie produkcie plodín či zvyšovanie hladín morí, by mohli do roku 2050 podľa troch rôznych scenárov viesť k tomu, že z miliónov ľudí sa stanu akýsi klimatickí migranti. Správa sa nezaoberala krátkodobými vplyvmi zmeny klímy, ako sú napríklad účinky na extrémne poveternostné udalosti.

Podľa najpesimistickejšieho scenára s vysokou úrovňou emisií správa predpovedá až 216 miliónov takýchto migrantov v rámci ich domovských krajín v šiestich analyzovaných regiónoch, ktorými sú Latinská Amerika, Severná Afrika, Subsaharská Afrika, Východná Európa a Stredná Ázia, Južná Ázia a Východná Ázia a Pacifik.

Naopak, pri scenári, ktorý je najšetrnejší k životnému prostrediu, s nízkou úrovňou emisií a udržateľným rozvojom, by mohol byť počet klimatických migrantov až o 80 % nižší, ale stále by to viedlo k sťahovaniu asi 44 miliónov ľudí.

Spomedzi uvedených lokalít sa najväčší pohyb, až 86 miliónov klimatických migrantov, predpovedá v Subsaharskej Afrike. Tá je podľa správy najzraniteľnejšia pre dezertifikáciu, krehké pobrežné oblasti a závislosť obyvateľstva na poľnohospodárstve. Najväčší podiel na celkovom počte obyvateľov, zhruba 19 miliónov ľudí, čo je 9 %, sa predpovedá Severnej Afrike, a to predovšetkým pre zvýšený nedostatok vody na severovýchodnom pobreží Tuniska, severozápadnom pobreží Alžírska, na západe a juhu Maroka a v centrálnej časti pohoria Atlas.

Správa sa nezaoberala cezhraničnou migráciou v dôsledku zmeny klímy, no expertka Svetovej banky a spoluautorka správy Kanta Kumari Rigaudová uviedla, že „celosvetovo traja zo štyroch ľudí, ktorí sa presťahujú, zostávajú v rámci svojich krajín“. Správa taktiež upozorňuje, že migračné ohniská by sa mohli rozsiahlejšie objaviť už v priebehu nasledujúceho desaťročia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú