Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vyhadzovať starú SIM kartu sa neoplatí, prípadne to môže byť aj veľmi nebezpečné. TASR informuje o prípade ženy z Humenného, ktorá do kontajnera odniesla svoj starý nepoužívaný mobil, pričom v ňom buď zabudla, alebo zámerne nechala aj stále aktívnu SIM kartu.

Polícia zistila, že mobil medzi odpadom niekto našiel a keď zistil, že zo SIM karty sa stále dá volať, telefón predal 32-ročnému mužovi z obce Nižná Jablonka za päť eur, informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Nový „majiteľ“ následne volal na rôzne spoplatnené audiotextové čísla, ktoré však už policajti nespresnili.

Karta nebola na kredit

Kuriózne na celej situácii je, že nešlo o bežnú SIM. Žena podľa všetkého vyhodila kartu, ktorá bola stále spárovaná s jej paušálom, alebo mala minimálne aktivované automatické dopĺňanie kreditu. Ten sa tak neminul ani po viacerých uskutočnených a poriadne drahých hovoroch.

Žena nakoniec po všetkých volaniach podľa TASR dostala faktúru na viac ako 390 eur.

Hrozí trest

Polícia vo veci začala stíhanie za prečin podvodu voči mužovi, ktorý SIM používal. Údajne totiž vedel, že ide o nájdenú kartu neznámeho majiteľa.

Prípad ukazuje hneď na niekoľko pochybení. Vyhadzovanú fyzickú SIM kartu by si mal znehodnotiť, prípadne rovno skartovať či aspoň rozstrihať pevnými nožnicami. Odporúčame tiež skontrolovať všetky služby, ktoré máš na danom telefónnom čísle aktívne.

Pripomenúť ale môžeme aj to, že ani samotný mobil určite nepatrí do bežného kontajnera. Treba ho odovzdať na recyklačné miesta, ktoré sú určené aj pre drobnú elektroniku. Predtým sa určite oplatí vymazať jeho obsah.

SIM kartu si tiež môžeš chrániť PIN-om, hoci v čase Face ID a odomykania telefónu odtlačkov to robí už len málokto. Riešením môže byť aj prechod na eSIM, pokiaľ ju tvoj mobil a operátor podporujú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú