Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že „hystériu“, ktorá zachvátila európske energetické trhy, vyvolali nedostatočné investície do energetického priemyslu. Zároveň tvrdí, že svet potrebuje plynulejší prechod na zelenú energiu.

Podľa šéfa Kremľa, ktorý vo štvrtok oslávi 69. narodeniny, súčasná situácia vrátane prudkého nárastu cien zemného plynu v Európe je čiastočne spôsobená nedostatkom investícií. „Pozrite sa, čo sa deje v Európe. Na trhoch vládne hystéria a neporiadok. Prečo? Pretože to nikto neberie vážne. Niektorí špekulujú o problémoch vyvolaných zmenou klímy, ďalší podceňujú niektoré veci a iní začínajú skresávať investície v ťažobnom priemysle,“ poznamenal Putin.

Povedal, že Rusko nespraví chyby, ktorých sa dopustili ostatní pri zavádzaní zelených technológií. Zdôraznil, že tento proces je potrebný, no musí byť plynulý. „Vidíme, k čomu môžu viesť určité nevyvážené rozhodnutia, nevyvážený vývoj a prudké zvraty. Dnes to dobre vidíme na európskych energetických trhoch,“ dodal.

Putin opakovane skonštatoval, že Rusko, popredný vývozca ropy a zemného plynu, dodrží svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Zároveň zdôraznil, že úsilie o zníženie emisií nesmie byť pre ruskú ekonomiku, ktorá sa vo veľkej miere spolieha na vývoz fosílnych palív, príliš zaťažujúce. „Znižovanie negatívnych vplyvov na klímu sa nesmie stať záťažou pre firmy a našich občanov. Naopak, rozhodnutia, ktoré robíme, musia pomôcť urýchliť rast a technologický rozvoj ruskej ekonomiky,“ povedal Putin počas utorňajšieho zasadnutia vlády.

Podľa Putina má Rusko silnú výhodu v oblasti výroby vodnej a jadrovej energie a dodal, že by to malo rozvíjať. Poznamenal však, že je potrebné zabezpečiť aj trvalo udržateľný rozvoj v prípade ropy a zemného plynu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú