Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britská vláda plánuje využiť bezpilotné lietadlá na dovoz zdravotníckych pomôcok z grófstva Hampshire na ostrov Wight. Testovanie technológie je podľa ministra dopravy Granta Shappsa naplánované na budúci týždeň. Vláda očakáva, že sa denne uskutočnia zhruba štyri lety týchto dronov, v závislosti od potrieb Národnej zdravotnej služby (NHS).

V dôsledku šírenia koronavírusu je obmedzená premávka trajektov na ostrov. Bezpilotné lietadlá doletia na Wight približne za 10 minút.

Prvé lety by mali priviezť na ostrov osobné ochranné prostriedky. V budúcnosti by však mohli voziť napríklad aj krv či orgány, pri ktorých je čas dovozu kritický faktor.

Úrady pri testovaní využijú benzínom poháňané bezpilotné lietadlo Windracers Ultra, ktoré dokáže odviezť 100-kilogramový náklad do vzdialenosti do tisíc kilometrov. Najprv však bude voziť ľahší náklad. Ministerstvo dopravy uviedlo, že stroj poletí po stanovenej trase medzi obcami Lee-on-the-Solent v Hampshiri a Binstead na ostrove Wight. Na každý let budú dozerať dvaja piloti, každý na jednej strane.

Trasu však musí schváliť Britský úrad pre civilné letectvo (CAA), pričom v piatok sa tak ešte nestalo. Testovanie sa bez tohto povolenia nemôže začať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú