Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Španielsku zatkli muža z Veľkej Británie v súvislosti s minuloročným hackerským útokom na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, ktorý skompromitoval kontá prominentných politikov, celebrít či podnikateľov. Dvadsaťdvaročného Josepha O’Connora zatkli v rezortnom meste Estepona na základe žiadosti Spojených štátov.

Mladý Brit, ktorý vystupoval pod pseudonymom PlugWalkJoe, je v USA obvinený z účasti na spomenutom kyberútoku ako aj na hackerských útokoch na kontá na službách TikTok a Snapchat. Prokurátori ho tiež vinia z kybernetického prenasledovania neplnoletej osoby.

Žaloba, ktorú voči nemu podali na federálnom súde Severného okresu v Kalifornii, zahŕňa obvinenia z trestných činov kybernetického sledovania, vydierania a vyhrážania sa a úmyselného neoprávneného prístupu k počítaču. Nie je bezprostredne známe, či má O’Connor právnika. Počas predošlých výpovedí však previnenie poprel.

Pri útoku z 15. júla 2020 hackeri napadli 130 účtov. Medzi nimi boli prominentné osobnosti ako Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Joe Biden, Kanye West či Barack Obama. Hackeri na kontách zverejnili tweety, protstredníctvom ktorých žiadali o zaslanie bitcoinov na účet s tým, že sa ľuďom vráti dvojnásobok. O’Connor je štvrtý podozrivý, ktorého obvinili v súvislosti s kyberútokom.

V marci v USA pre útok odsúdili na tri roky väzenia tínedžera z Floridy. Graham Ivan Clark sa v rámci dohody s prokurátormi floridského okresu Hillsborough priznal k početným obvineniam z podvodu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú