Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

RIAA je asociácia, ktorá je v USA akýmsi reprezentantom hudobného priemyslu. Jednou z jej úloh je aj bojovať proti porušovaniu autorských práv hudobníkov, a tak sa teraz stavia proti populárnemu nástroju youtube-dl, ktorý slúži na sťahovanie videí z rôznych platforiem, informuje TechCrunch.

Zdrojový kód youtube-dl sa ešte donedávna nachádzal na oficiálnom GitHub účte vývojárov, no po iniciatíve asociácie RIAA ho GitHub zo svojich serverov stiahol. Youtube-dl je jeden z najkomplexnejších nástrojov na sťahovanie z Youtube, Vimeo a iných video serverov. Video umožňuje stiahnuť v niekoľkých formátoch a dokonca sa dá stiahnuť aj samostatná audio stopa vo formáte mp3, píše 9to5mac.

Youtube-dl sa však okrem legálneho používania, napríklad zálohovania vlastných videí na YouTube, používal aj nelegálne na sťahovanie hudby rôznych umelcov. RIAA preto požiadala GitHub o pomoc pri zastavení šírenia youtube-dl na základe zákona DMCA.

Komentáre v zdrojovom kóde totiž obsahovali konkrétne tipy, ako sa dostať k dielam niekoľkých známych autorov a práve toto sa asociácii RIAA nemalo páčiť. Autori youtube-dl však budú mať možnosť zdrojový kód upraviť a GitHub im umožní vrátiť sa späť na platformu.

GitHub dokonca ponúka vývojárom pomocnú ruku pri riešení komplikácií so stiahnutím zdrojových kódov na základe DMCA, informoval CEO GitHubu, Nat Friedman. Pre používateľov však zatiaľ odstránenie youtube-dl z GitHubu nič neznamená, nástroj je stále dostupný formou množstva mirror linkov a iných webov.

Zdroj: TechCrunch, 9to5mac

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú