Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Takmer všetka produkcia, 99 % automobilov vyrobených v bratislavskom závode Volkswagen je určená na export. Vyrábajú v ňom osem modelov osobných áut piatich koncernových značiek. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Závod sa podľa Makayovej aktuálne sústreďuje na elektromobilitu, a to v súvislosti so zmenou globálnych rámcových podmienok. Ide napríklad o redukciu limitov oxidu uhličitého stanovených Európskou úniou, ktoré stavajú celý európsky automobilový priemysel pod veľký tlak. V bratislavskom závode Volkswagen vyrábajú automobily na rôzne pohonné látky, okrem čisto elektrických vozidiel sú to autá poháňané naftou, benzínom či stlačeným zemným plynom (CNG) alebo plug-in hybridné vozidlá.

Napríklad pri spaľovaní CNG „uniká do ovzdušia v porovnaní s benzínovými alebo naftovými motormi výrazne menej škodlivín, a to o 25 % menej oxidu uhličitého, o 70 % menej oxidov dusíka a o 90 % menej pevných častíc,“ uviedla Makayová s tým, že vozidlá jazdiace na stlačený zemný plyn sú menej hlučné a majú nižšie prevádzkové náklady.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú