Dáta z USA ukazujú, že medzi sociálnymi sieťami nastalo malé zemetrasenie. Dáta z júna 2021 totiž podľa štúdie Appanie.com, na ktorú upozornil portál The Verge, ukazujú, že YouTube už nie je najpopulárnejšou video platformou v USA.

Priemerný Američan podľa nej totiž strávil pozeraním krátkych videí na Tik Toku až 24 hodín za celý mesiac, čo túto, stále relatívne mladú aplikáciu dostalo na pomyselné prvé miesto v rebríčku popularity.

YouTube sa prepadol na druhé miesto, s časom 22 hodín a 40 minút. Je však pravdou, že štúdia disponuje dátami iba od používateľov využívajúcich smartfóny s Androidom.

Podobne je tomu v Británii

Výmena v rebríčku video platforiem ale nastala aj v Európe a to dokonca už minulý rok v máji. „Sledovanosť“ YouTube odvtedy mierne padá, v júni zo Spojeného kráľovstva hlásili len približne 15 hodín mesačne na jedného používateľa. Tik Tok v tomto smere dominoval s 25 hodinami mesačne na jeden smartfón.

YouTube sa síce naďalej môže chváliť takmer 2 miliardami unikátnych používateľov (je jasné, že naň pristupujeme aj z počítačov a smart televízorov), kým takmer výhradne mobilný Tik Tok má len 700-miliónovú základňu.

Dáta však odhaľujú dva trendy, ktorých by sa mal Google, a možno aj viacerí tvorcovia obsahu obávať – ľudia začínajú sledovať oveľa kratšie, len pár sekundové videá, a YouTube už často nie je voľbou číslo 1, kde tak robia. Zachytiť trend dcérskej spoločnosti Googlu nepomohla ani snaha spustiť kratší formát YouTube Shorts.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú