Kláves PrintScreen na klávesnici svojho počítača pozná asi každý. Slúži na „odfotografovanie“ aktuálneho diania na obrazovke, pričom takýto obrázok screenshot potom môžeš vložiť do akéhokoľvek grafického softvéru a ďalej ho orezať, alebo upraviť.

Ako však informuje WindowsCentral, s najnovšou aktualizáciou Windowsu 11 to už tak celkom neplatí.

Stlačenie PrintScreen po novom vo Windowse otvorí aplikáciu Nástroj na vystrihovanie, ktorá taktiež slúži na zachytávanie diania na obrazovke, no má oveľa širšie možnosti. Nástroj na vystrihovanie (Snipping Tool) ti totiž dáva možnosť myšou vysvietiť len konkrétnu oblasť, ktorú na screenshote chce mať – napríklad jedno okno alebo časť textu na webovej stránke.

Windows Support

V ďalších možnostiach môžeš nastaviť oneskorenie zachytenia screenshotu, kopírovanie len jedného okna, štvorcového výrezu alebo celého fullscreenu, ako to robil starý známy PrintScreen.

Žiadna novinka?

Nástroj na vystrihovanie nie je vo Windowse žiadnou novinkou. V nastaveniach operačného systému dokonca už dlhšie existuje aj možnosť predvoliť, aby sa po stlačení PrintScreenu otváral práve tento „Snipping Tool“.

V poslednej aktualizácii Windowsu však Microsoft toto nastavenie mení automaticky. Ak teda namiesto Nástroja na vystrihovanie budeš chcieť PrintScreen používať ako doteraz (napríklad kvôli screenshotom z hier zobrazovaných na celú obrazovku) budeš si musieť Nastavenia zmeniť na pôvodné.

Pre obnovenie pôvodnej funkcie tlačidla PrintScreen:

  1. Zamier do nastavení Windowsu
  2. Klikni na položku Prístupnosť (Accessibility) a Klávesnica (Keyboard)
  3. Prepni prepínač s názvom „Použiť tlačidlo PrintScreen pre otvorenie nástroja na vystrihovanie“ (Use the Print screen key to open Snipping Tool“ setting)

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú