Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ak vlastníš počítač s operačným systémom Windows 10, spoločnosť Microsoft ti teraz ponúka bezplatnú aktualizáciu na Windows 11. Avšak, len za podmienky, že hardvér tvojho počítača je kompatibilný s Windows 10. V opačnom prípade bude tvoja inštalácia Windows 11 zamietnutá, informuje PCWorld.

Od novembra 2021 Microsoft odmietal umožniť aktualizáciu na Windows 11 počítačom s Windows 10, ktoré disponujú procesorom Intel Core 11. generácie a ovládačom Intel SST (Smart Sound Technology) vo verziách 10.29.0.5152 alebo 10.30.0.5152. V prípade tejto kombinácie hardvérových ovládačov sa po aktualizácii na Windows 11 môžu vyskytnúť opakujúce sa BSoD (modrá obrazovky smrti).

Windows 11 úplne zadarmo?

Šikovní používatelia operačného systému Windows mohli túto nepríjemnosť riešiť jedine aktualizáciou samotných ovládačov Intel SST. Tí, ktorí sa rozhodli konať samostatne, mohli bezplatne prejsť na Windows 11. Avšak, Microsoft odmietol aktualizovať všetkých ostatných majiteľov PC s vyššie uvedenou kombináciou procesora a ovládača.

Tento problém je ale v podstate k dnešnému dňu vyriešený. Odteraz si všetci dotknutí používatelia systému Windows 10 s uvedenou kombináciou čipu a ovládača môžu stiahnuť a nainštalovať najnovšie ovládače Intel SST prostredníctvom funkcie Windows Update.

V hornej časti obrázku sa nachádza logo Windows 11 a v spodnej je snímka panelu úloh zo systému.
Microsoft (Úprava redakcie)

Po nainštalovaní aktualizácie ovládača v systéme Windows 10 môžeš pokračovať v aktualizácii na systém Windows 11. Microsoft však zdôrazňuje, že môže trvať až ďalšie dva dni, kým Windows 10 predstaví možnosť inovácie na Windows 11. Oficiálne vydanie PC s Windows 10, ktoré boli predtým aktualizačne obmedzené, nájdeš na stránke Microsoftu.

Dôvod, prečo Microsoft čakal do 12. apríla 2024, aby konečne uvoľnil ovládače, zostáva neznámy. Pravdou totiž ostáva, že Intel už túto chybu dávno upravil prostredníctvom Windows Update a zrušil obmedzenie aktualizácie.

Ak však systém Windows 10 neponúka aktualizáciu ovládačov, majiteľom odporúčame, aby sa obrátili na výrobcu počítača so žiadosťou o pomoc s aktualizáciou daného ovládača.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú