Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podvodníčka z Číny strávila viac ako 10 rokov tvorením falošnej ruskej histórie na Wikipédii, informuje Sixth Tone. Jej imaginárnu históriu si stránka nevšimla celé desaťročie a stihla vytvoriť články, ktoré dohromady obsahujú milióny slov.

Čínska autorka vytvorila podrobné opisy udalostí, miest, vládcov a detailov o slovanskej histórii. Autor fantasy noviel Yifan hľadal inšpiráciu pre svoj ďalší príbeh a keď začal skúmať tieto články hlbšie, dostal sa na ich ruské verzie a zistil, že sú oveľa kratšie než tie čínske.

Sekcia rozprávajúca o stredovekej ťažbe sa dokonca odvolávala na modernú štúdiu o automatickej ťažbe v 21. storočí a Yifan si nakoniec uvedomil, že nič také ako veľký strieborný dol Kašin v Tverskej oblasti Ruska nikdy neexistovalo.

Wikipedia

Wikipédia, ktorá v Česku nedávno oslávila 20 rokov, následne otvorila vlastné vyšetrovanie a zistila, že autorka použila štyri falošné účty a stránka nakoniec všetky zabanovala. Čínska autorka vytvorila celkovo 206 článkov o falošnej ruskej histórii a údajne je dcérou v Rusku sa zdržiavajúceho diplomata a má tiež titul z ruskej histórie.

Za svoje činy sa nakoniec ospravedlnila a priznala, že aby zakryla pôvodné klamstvo, vytvorila množstvo ďalších a nakoniec sa zrútil aj kruh jej akademických známostí, píše Futurism. Priznala tiež, že jej aktuálne znalosti nie sú dostatočné na to, aby sa nimi živila a v budúcnosti si nájde remeslo. Mnohí však ženu povzbudzujú, aby v budúcnosti vydala vlastnú novelu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú