V novembri minulého roka Tesla predstavila svoje plány postaviť ďalšiu továreň v Európe, konkrétne v okolí Berlína. Najnovšie výskumy ale ukázali, že skôr ako začnú stavať, budú musieť vyriešiť pár problémov. Jedným z nich je 25 nevybuchnutých bômb z čias druhej svetovej vojny, informuje Electrek.

Gigafactory 4 bude situovaná na pozemku o rozlohe 300 hektárov pri priemyselnom parku GVZ Berlin-Ost Freienbrink, ktorý sa Tesla snaží odkúpiť za 40 miliónov €. Na tomto mieste sa však našlo 85 kg munície, vrátane 25 nevybuchnutých bômb. Tieto sa postupne bezpečne likvidujú, aby sa mohlo pokračovať v procese odlesňovania.

Prečítaj si aj
Tesla oznámila, kde postaví európsku továreň Gigafactory. Do výroby dostane exkluzívny model

Elon Musk plánuje začať vyrábať v Nemecku svoj Model Y, batérie a elektromotory už 4. júla 2021. Aby bolo možné začať výstavbu, Tesla bude musieť vyrúbať veľké množstvo stromov. Očakáva sa, že spoločnosť začne tento proces čoskoro a bude ukončený koncom februára. Zároveň sa zaviazala, že vysadí trikrát toľko stromov, koľko bude potrebné vyťažiť.

Úsilie o odlesňovanie viedlo začiatkom tohto mesiaca k protestom, ktoré sa konali práve na mieste budúcej výstavby. Jedným z problémov je, že les je domovom mnohých zvierat a najohrozenejším druhom je netopier, ktorému bude potrebné nájsť nový domov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú