Umelú inteligenciu už vyskúšalo viac ako pol milióna Slovákov. To predstavuje približne päť % obyvateľstva, pričom najviac používateľov je medzi mladými ľuďmi. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Go4insight.

Počas šiestich mesiacoch od uvedenia jazykových generatívnych modelov umelej inteligencie ako Chat GPT, Bing Chat alebo obdobné služby si ich aspoň raz vyskúšalo 13 % populácie Slovenska, čo zodpovedá približne 560 000 obyvateľom. Tých, čo využili četovacie služby umelej inteligencie viackrát, je medzi Slovákmi približne päť %.

Z prieskumu vyplýva, že približne polovica slovenskej populácie (46 %) už o službách založených na generatívnej umelej inteligencii počula, ale ešte ich nevyužila. Viac ako 40 % o takejto službe ani nepočulo.

Čo sa týka pohlavia, umelá inteligencia viac zaujíma mužov ako ženy. Medzi častejšími užívateľmi, ktorí služby umelej inteligencie využili viackrát, sú približne dve tretiny mužov a jedna tretina žien.

Najčastejšie služby umelej inteligencie využívajú študenti stredných a vysokých škôl, respektíve mladí ľudia do 24 rokov. V týchto skupinách má skúsenosti s umelou inteligenciou približne štvrtina respondentov.

S rastúcim vekom klesá podiel tých, ktorí využívajú umelú inteligenciu, a zároveň rastie podiel tých, ktorí o umelej inteligencii ešte ani nepočuli. Napriek tomu aj medzi dôchodcami je šesťpercentná skupina, ktorá má nejakú skúsenosť s umelou inteligenciou. Prieskum sa realizoval na vzorke 1000 respondentov vo veku od 15 do 79 rokov v máji.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú