Francúzsky vynálezca a dobrodruh Franky Zapata, ktorý v roku 2019 prekonal Lamanšský prieliv na klzáku poháňanom prúdovým motorom – flyboarde, mal v sobotu nehodu pri prezentácii letu na tomto svojom vynáleze.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, k nehode došlo počas prezentácie hydroplánov na jazere Biscarosse na juhozápade Francúzska. Zapata sa na svojom flyboarde bez problémov vzniesol do vzduchu, následne sa však z výšky 15 metrov zrútil do jazera.

Regionálna tlač informovala, že po nehode bol hospitalizovaný v meste Arcachon. Nie je známe, či utrpel nejaké zranenia. Bezprostredne nie je jasné ani to, čo spôsobilo, že 43-ročný Zapata, bývalý šampión v jazde na vodnom skútri, stratil kontrolu nad svojím zariadením. Zapata na sociálnych sieťach upokojil svojich fanúšikov, že je v poriadku a má sa dobre. Poďakoval sa im za podporu a záchranným zložkám za pomoc.

„Toto nám pripomína, že nie sme vtáci a ak nie sme vynikajúci, potom víťazí gravitácia,“ napísal Zapata a dodal, že chyby slúžia človeku i na to, aby sa z nich poučil. Ocenil tiež, že má konečne čas na nedeľný oddych. „V pondelok späť do práce,“ dodal tento rodák z Marseille.

Flyboard Air, zostrojený Zapatom, je zariadenie, na ktorom pilot letí postojačky. Má päť motorov a dokáže letieť aj v prípade výpadku jedného z nich. Jeho maximálna rýchlosť je 190 kilometrov za hodinu.

So svojím vynálezom Zapata v roku 2019 ohromil návštevníkov vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv francúzskeho štátneho sviatku, keď na svojom klzáku preletel nad bulvárom Champs-Élysées v centre Paríža.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú