Východný Karibik vytvoril vlastnú formu digitálnej meny, ktorá by mala pomôcť urýchliť transakcie a slúžiť ľuďom bez bankových účtov. Centrálna banka východného Karibiku uviedla, že DCash je prvou takouto menou zavedenou niektorou zo svetových menových únií.

V spolupráci s centrálnou bankou ju vytvorila barbadoská spoločnosť Bitt. V rámci pilotného programu už DCash funguje v štyroch krajinách – Svätá Lucia, Grenada, Antigua a Barbuda a Svätý Krištof a Nevis.

DCash je na rozdiel od kryptomien emitovaný oficiálnou centrálnou bankou a má pevnú hodnotu viazanú na existujúci východokaribský dolár používaný vo veľkej časti tohto regiónu.

Je to míľnik v histórii menových nástrojov,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Bitt Brian Popelka.

Cieľom projektu je dosiahnuť 50-percentné zníženie používania hotovosti do roku 2025. Niektorí odborníci sa však obávajú, že digitálna mena vydávaná menšími krajinami by sa mohla nakoniec použiť ako prostriedok na nezákonné činnosti vrátane financovania terorizmu a prania špinavých peňazí.

Systém umožňuje používateľom aj bez bankových účtov, ale so smartfónom so stiahnutou aplikáciou, uskutočňovať platby prostredníctvom QR kódu. Tí, ktorí nemajú bankové účty, sa môžu obrátiť na nebankovú finančnú inštitúciu alebo oficiálne schváleného agenta, ktorý overí informácie o osobe a potom schváli peňaženku DCash.

Takáto osoba by potom mohla ísť do supermarketu alebo iného obchodu, kde dá pokladníkovi hotovosť a tá sa následne uloží ako digitálna mena v jej peňaženke.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú