Nemecká automobilka Volkswagen dostala v Poľsku pokutu za zavádzanie spotrebiteľov. Je to ďalšia pokuta pre VW v súvislosti s emisnou kauzou, ktorá prepukla pred viac než štyrmi rokmi.

Tento raz pokutu Volkswagenu udelil poľský úrad na ochranu hospodárskej súťaže a spotrebiteľov UOKiK, uviedla agentúra Reuters. Úrad v stredu informoval, že automobilke udelil pokutu vyše 120 miliónov zlotých (28,39 milióna eur), čo je najvyššia pokuta, akú úrad doteraz za porušenie práv spotrebiteľov stanovil. Podľa šéfa UOKiK Mareka Niechciala automobilka spotrebiteľov zavádzala, keď sa prezentovala ako proekologická. V skutočnosti jej autá neboli environmentálne priateľské.

Poľská divízia firmy Volkswagen Group Poland však s pokutou nesúhlasí. Zákazníci totiž podľa nej neutrpeli žiadnu škodu a spoločnosť od roku 2016 pristúpila k úpravám dotknutých vozidiel. Podľa UOKiK sa firma môže proti rozhodnutiu odvolať.

Kauza Volkswagenu prepukla v septembri 2015, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW nainštaloval do státisícov naftových vozidiel v Spojených štátoch softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Vedenie Volkswagenu krátko na to existenciu softvéru priznalo, pričom firma neskôr dodala, že takýto softvér má celosvetovo približne 11 miliónov vozidiel. Nasledovala séria vyšetrovaní a žalôb, pričom náklady firmy súvisiace s právnymi spormi a pokutami dosiahli minimálne 30 miliárd eur.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú