Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Alternatívnym opatrením bude používanie dvoch mobilných aplikácií dostupných pre operačné systémy iOS a Android. Vláda súčasne schválila návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Prvým typom je aplikácia na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie, druhým na monitorovanie kontaktov s inými zaradeniami. Rozhodnutie o tom, či osoba bude používať mobilnú aplikáciu, bude dobrovoľné. Ak sa mobilnú aplikáciu rozhodne používať osoba, ktorá by inak mala povinnosť podriadiť sa povinnej štátnej alebo izolácii v domácom prostredí, musí používať aplikáciu určitým spôsobom.

Osoba, ktorá udelila s používaním aplikácie súhlas, je napríklad povinná systémovo umožniť prístup k údajom o polohe mobilného zariadenia. Musí tiež povoliť funkciu rozpoznávania tváre pomocou fotoaparátu či povoliť mobilnému zariadeniu lokálne uložiť odfotografovanú podobizeň tváre používateľa aplikácie.

Prevádzkovateľom týchto aplikácií bude Úrad verejného zdravotníctva. Spracúvať údaje získané pomocou nich môže len dovtedy, kým to bude nevyhnutné, najneskôr však do 31. decembra tohto roka. Následne úrad ukončí prevádzkovanie mobilných aplikácií a bezodkladne vymaže všetky osobné údaje. Túto povinnosť budú mať aj všetky orgány, ktoré mali prístup k údajom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú