Najväčšie potešenie z technológií a ich vývoja prichádza vtedy, ak dokážu skutočne pomáhať tým, ktorí to potrebujú, napríklad aj chronologickým pacientom. Práve to je prípad muža, ktorý žil viac ako 30 rokov s quadriplegiou – kompletným ochrnutím oboch rúk a nôh. Ako informuje Futurism, muž sa dokázal po prvýkrát najesť bez cudzej ľudskej pomoci len vďaka spomínaným technológiám.

Quadriplegia je paralýza končatín, ktorá je spôsobená poškodením miechy. U ľudí s touto diagnózou väčšinou neexistuje žiadna šanca k úplnému zvráteniu tohto stavu, účinky paralýzy sa však dajú zmierňovať.

Teraz ale prichádza nová šanca pre ľudí trpiacich ochrnutím končatín. Živým príkladom je Robert Chmielewski, ktorý trpí diagnózou už 30 rokov, no vďaka šestici elektród, ktoré mu boli počas 10-hodinovej operácie implementované priamo do mozgu a páru robotických rúk, ktoré sú na elektródy napojené, sa Robert dokázal poprvýkrát najesť bez pomoci ďalšej osoby.

Robotické ruky boli ovládané iba pomocou Robertovho mozgu, ktorý komunikoval s elektródami. Tento systém vyvíjali na Hopkinsovej univerzite aplikovanej fyziky a už teraz s ním dosahujú skvelé výsledky, čo môžeš vidieť aj vo videu vyššie.

Zdroj: Futurism, Hopkinsova univerzita

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú