Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

SpaceX včera na svojom YouTube kanáli zverejnilo video, ktoré demonštruje záchranný manéver kapsuly Crew Dragon, ktorá bude slúžiť na prepravu astronautov medzi Zemou a vesmírnou stanicou ISS.

Presne 19. januára spoločnosť SpaceX úspešne zvládla jeden z najdôležitejších testov kapsuly Crew Dragon. Takzvaný záchranný, alebo únikový test, demonštruje schopnosti kapsuly, ktorá by v prípade akejkoľvek poruchy či problému pri štarte rakety mala zachrániť posádku vo vnútri.

Počas testovacieho letu, ktorý vykonali z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, sa však na palube Crew Dragon nenachádzali žiadni astronauti. Počas samotného testu inžinieri z riadiaceho centra manuálne prerušili štartovaciu sekvenciu zhruba po jeden a pol minúte od štartu rakety.

Raketa Falcon 9 s kapsulou Crew Dragon vzlietla 17:30 nášho času. Po prerušení sekvencie sa spustilo osem motorov SuperDraco, ktoré vzdialili kapsulu od rakety pri rýchlosti zhruba 650 km/h.

Ako môžeš na priloženom videu vidieť, kapsula sa úspešne zbavila aj nákladovej časti, otvorila dvojicu padákov, ktoré v neskoršej fáze pristávania vystriedali štyri padáky Mark III, s ktorými kapsula bezpečne pristála do Atlantického oceánu, odkiaľ ju následne vylovili pomocou špeciálnej lode.

Zdroj: YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú