Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírne sily Spojených štátov amerických v najnovšej správe, ktorú vyhotovilo ich výskumné laboratórium, informujú, že sa musia pripraviť na operácie za geosynchrónnou orbitou Zeme, najmä v okolí Mesiaca, píše portál Space News.

Podľa tejto správy sa musia Vesmírne sily USA pripraviť na dobu, v ktorej sa stane Mesiac a jeho okolie ďalším miestom pre armádne operácie. Ako sa vyjadril Eric Felt, jeden z vrchných predstaviteľov Výskumného laboratória Vesmírnych síl, je nutné vyvinúť družice a naučiť sa ich operovať za hranicami geosynchrónnej obežnej dráhy Zeme.

Dôvodom je, že sa komerčný sektor rozširuje práve za tieto hranice a je nutné zaistiť jeho bezpečnosť. Táto odnož armády je dlhodobým podporovateľom pokroku výskumu v cislunárnom priestore, ktorý zahŕňa Zem, Mesiac a libračné (Lagrangeove) body.

Riaditeľstvo vesmírnych dopravných prostriedkov v minulom roku oznámilo, že zafinancuje experiment pre vývoj technológií, ktoré sú potrebné pre monitorovanie cislunárneho priestoru. Experiment dostal názov CHPS, teda Cislunar Highway Patrol System, čo je v preklade Cislunárny systém diaľničnej stráže. Jedným z dôvodov môže byť aj Čína, ktorú označili americkí špióni za najväčšiu hrozbu sveta budujúcu vesmírne zbrane.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú