Vedci z University of Liverpool predstavili robotického kolegu, ktorý aj v čase pandémie nepretržite pracuje v laboratóriu. Programovateľný výskumník má hodnotu 100-tisíc libier (v prepočte približne 111-tisíc eur) a učí sa z vlastných skúseností. Podľa odborníkov dokážu takéto stroje dospieť k vedeckému objavu tisíckrát rýchlejšie.

Predstavitelia Royal Society of Chemistry v novej správe vyhlásili, že „národná výskumná stratégia po pandémii COVID-19“ musí využívať roboty či umelú inteligenciu v rámci komplexného balíčka technológií, ktoré môžu využívať pri hľadaní riešení globálnych výziev vedci dodržujúci sociálne obmedzenia.

Spomínaný robot v súčasnosti pracuje na sérii testov s cieľom nájsť katalyzátor, ktorý môže urýchliť reakciu vo vnútri fotovoltických článkov. Podobne ako vesmírne robotické zariadenia, aj tento stroj zvládne riskantnejšie experimenty.

„Ľudia by mali využívať všetky tieto technológie, aby mohli byť rýchlejší – rýchlejšie objavovať a inovovať, skúmať väčšie a komplexnejšie problémy, akými sú dekarbonizácia, prevencia a liečba chorôb a tiež čistenie nášho ovzdušia,“ vyjadrila sa predstaviteľka Royal Society of Chemistry Deirdre Black, podľa ktorej však roboty nikdy nedokážu nahradiť vedcov v laboratóriách. „Veda bude vždy potrebovať ľudí,“ uzavrela.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú