Technika nazvaná ako „atómová elektrónová tomografia“ vedcom odhalila prelomové správanie elementov, ktoré je v rozpore s doterajšími teóriami o nukleácii, informuje Engadget. V prelomovom experimente vedci pozorovali 4D pohyb atómov v čase a 3D priestore, pričom menili svoje skupenstvo.

Výskum bol založený na pozorovaní zliatiny železa a platiny, ktorá bola narezaná na 1/10 000 šírky ľudského vlasu, pričom sa zahrievala až na 520 °C. Vplyvom týchto podmienok menili častice vzorky svoj stav z pevného na iný.

Vedci následne po uplynutí 9, 16 a 26 minút zachytávali 3D zábery atómov. Ešte pred zahrievaním však bola vnútorná štruktúra zliatiny náhodnejšia. Pevnejšia štruktúra vrstvy atómov železa a platiny začala vznikať pri zahrievaní vzorky.

Tím následne využil špeciálny algoritmus, ktorý im pomohol odhaliť 33 atómových jadier v jednej nanočastici. Doteraz sa vedci domnievali, že jadrá sú relatívne okrúhle, informuje Space Daily.

Experiment im však dokázal, že každé jadro bolo formované skupinou atómov, ktoré si adoptovali štruktúru novej fázy. Atómy bližšie k jadru boli viac dezorganizované ako jadrá ďalej od neho. Výsledky svojho výskumu vedci publikovali aj v časopise Nature.

Zdroj: Engadget, Space Daily

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú