Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci z University of Nottingham vymysleli novú verziu mozgového skenera, ktorého prvý prototyp priniesli ešte v roku 2018. Novinka je ľahká a človek ju môže mať na hlave aj počas pohybu. Ponúka až 49 kanálov, ktoré dokážu monitorovať celý mozog a sledovať elektrofyziologické procesy súvisiace s mnohými problémami v oblasti duševného zdravia. Svoje výsledky publikovali v žurnále Neuroimage.

Projekt viedol Matt Brookes zo spomínanej univerzity. Mozgové bunky fungujú a komunikujú na základe vytvárania elektrických prúdov. Tie vytvárajú malé magnetické polia, ktoré je možné zaznamenať aj mimo hlavy. Vedci využívajú zariadenie na sledovanie mozgových funkcií meraním týchto magnetických polí. To im umožňuje každú milisekundu dostať obraz o tom, ktoré časti mozgu sa zapájajú do rôznych činností, ako napríklad rozprávania či pohybu.

University of Nottingham

Prototyp predstavili v roku 2018 a mal len 13 senzorov, ktoré dokázali skenovať limitovanú časť mozgu. Tím spolu s firmou Added Scientific pripravil nový typ zariadenia, ktorý vytvorili s pomocou 3D tlačiarne a má spomínaných 49 kanálov. Zástupca tímu Ryan Hill vyhlásil, že helmu chcú stále zdokonalovať s cieľom širokého komerčného využitia. Umožňuje tiež skúmať pacientov počas epileptického záchvatu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú