Vedci objasnili pôvod megalitov, z ktorých pozostáva prehistorická archeologická lokalita Stonehenge, nachádzajúca sa v anglickom grófstve Wiltshire. Stalo sa tak za pomoci dosiaľ nezvestnej vzorky jedného z týchto gigantických kameňov, ktorá sa vrátila do Británie po 60 rokoch z USA.

Test meter dlhej vzorky jadra sa zhodoval s výsledkami geochemickej štúdie stojacich megalitov. Archeológovia označovali za zdroj kameňov Stonehengea oblasť West Woods, ale nemali na to dostatočné dôkazy. Zatiaľ čo pôvod menších kameňov bol vystopovaný v pohorí Preseli Hills vo Walese, pôvod ústredných megalitov až doteraz nebolo možné identifikovať.

Návrat vzorky kamenného jadra z jedného z nich, ktorú odobrali počas archeologického výskumu v roku 1958, však umožnil vedcom analyzovať jej chemické zloženie. Vedci najskôr prostredníctvom prenosného zariadenia vykonali röntgenové testovanie všetkých zostávajúcich megalitov na lokalite Stonehenge, pričom zistili, že majú podobné chemické zloženie a pochádzajú z rovnakej oblasti.

Následne boli analyzované odkryvy hornín v oblasti siahajúcej od grófstva Norfolk po grófstvo Devon a porovnané ich chemické zloženie s tým, ktoré má predmetná vzorka. Výsledky štúdie boli zverejnené v stredu v časopise Science Advances, z ktorého citovala stanica BBC.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú