Podľa novej štúdie uverejnenej v časopise The Astrophysical Journal sa vedcom podarilo upraviť známu Drakeova rovnicu, podľa ktorej im vychádza, že v našej galaxii Mliečna cesta by sa mohlo nachádzať až 36 inteligentných mimozemských civilizácií, s ktorými sa dá potenciálne skontaktovať, informuje portál TheGuardian.

Každý z nás sa určite aspoň raz v živote zamyslel nad tým, či v ďalekom vesmíre existuje ešte nejaká civilizácia podobná tej našej. Touto otázkou sa zaoberajú aj vedci, ktorí aktívne pátrajú po mimozemských civilizáciách vo vesmíre.

Ich počet je však veľmi ťažké odhadnúť. Od roku 1961 na to slúži Drakeova rovnica, ktorá však mala doposiaľ veľmi málo „merateľných“ premenných, kvôli čomu boli výsledky z rovnice, buď nulové, alebo sa pohybovali rádovo v miliardách.

Pixabay

Ako píše portál Vice, skupina vedcov nedávnu túto rovnicu upravila a na základe úprav odhadujú, že sa počet inteligentných civilizácii v Mliečnej dráhe pohybuje medzi 4 až 211, no najpravdepodobnejšie ich bude 36.

Kontaktovať ich však nebude také jednoduché. Vedci tiež odhadujú, že najbližšia civilizácia by sa mohla od nás nachádzať asi 17 000 svetelných rokov. Obojsmerná komunikácia by v takomto prípade trvala 34 000 rokov.

Zdroj: TheGuardian, Vice

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú