V správe boli použité materiály TASR.

Vieš si predstaviť ochutnať 3 500-ročný syr? Archeológovia v Číne objavili niečo, čo by mohlo byť tvojou najstaršou nočnou morou. Našli totiž najstarší známy syr na svete, a to rovno na mumifikovanom tele. Ako sa ukázalo, tento bronzový vek prináša nielen historické skvosty, ale aj mliečne prekvapenia.

Príbeh začína na severozápade Číny, v púšti Taklamakan. V roku 2003 tam vedci počas vykopávok na archeologickej lokalite Cintorín Siao-che (alebo Ördekova nekropola) odkryli sériu veľmi dobre zachovaných múmií. Suché púštne podnebie ich prirodzene vysušilo a zachovalo, no nečakaným bonusom sa stal práve syr, ktorý našli rozprestretý na tele jednej z nich – konkrétne okolo krku mumifikovanej ženy. Spočiatku si vedci mysleli, že ide o šperky, ale neskoršia analýza zistila, že to bol kefírový syr.

Syr bol objavený ako biela tuhá hmota. No aj keď sa môže zdať, že kefírový syr poznáme ako mäkký, tento bol suchý a hustý – skoro ako tvrdý prach. Paleogenetička Čchiao-mej Fu z Čínskej akadémie vied pre televíziu NBC News vysvetlila, že syr sa kvôli podmienkam stal extrémne suchým, a keď sa jej spýtali, či by ho ochutnala, odpovedala jednoducho: „Ani náhodou.“

TASR

Tento syr je výnimočný nie len kvôli svojmu veku, ale aj kvôli tomu, ako ilustruje spôsob života a stravovania ľudí z bronzovej doby. Obyvatelia Siao-che žili zmiešaným spôsobom života a ovládali rôzne techniky, vrátane výroby mliečnych produktov. Zaujímavosťou však je, že títo ľudia mali genetickú intoleranciu na laktózu. Áno, vyrábali syr, ale pravdepodobne ho nekonzumovali tak, ako by sme si predstavovali. Možno ho používali ako obetný dar, alebo ho skladovali iným spôsobom.

Tento syr, starý viac než 3 500 rokov, nie je len dôkazom technologickej zručnosti obyvateľov bronzovej doby, ale aj ukážkou toho, ako sa mliečne výrobky vyrábali a uchovávali pred objavením moderných technológií, ako je pasterizácia a chladničky. Štúdia, ktorá bola zverejnená v žurnále Cell, ukazuje, že tento objav môže poukazovať na interakcie medzi rôznymi skupinami obyvateľov v tejto ére.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú