Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca začína vyrábať potenciálnu vakcínu proti koronavírusu. Pre spravodajskú stanicu BBC to uviedol jej šéf Pascal Soriot. Testovanie vakcíny je ešte v plnom prúde, Soriot však povedal, že firma musí začať s výrobou teraz, aby mohla uspokojiť dopyt, pokiaľ sa ukáže byť efektívna.

Soriot ďalej vysvetlil, že s výrobou už začínajú preto, lebo chcú byť „takí rýchli, ako sa len dá“. Samozrejme, že toto rozhodnutie sprevádza riziko, a síce finančné riziko v prípade, že vakcína nebude fungovať. „V takomto prípade všetok materiál, všetky vakcíny, ktoré vyrobíme, vyjdú nazmar,“ pripustil. Soriot tiež povedal, že AstraZeneca sa nebude snažiť z výroby vakcíny počas pandémie profitovať.

Pokiaľ bude účinná, spoločnosť dokáže vyrobiť dve miliardy dávok očkovacej látky. Vo štvrtok totiž podpísala dva nové kontrakty, z toho jeden s miliardárom a filantropom Billom Gatesom. AstraZeneca, ktorá vyvíja vakcínu s vedcami z Oxfordskej univerzity, pritom súhlasila, že dodá polovicu dávok málo a stredne rozvinutým krajinám. Či bude vakcína AZD1222 účinná, by malo byť podľa Soriota známe do augusta.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú