Po tom, čo v minulom roku boli odhalené bezpečnostné chyby Meltdown a Spectre, výskumníci prišli aj na ďalšie bezpečnostné chyby. Našli ich až štyri, pričom fungujú veľmi podobne, ako tie vyššie spomenuté – informuje Engadget. Len nedávno pritom prišla správa o tom, že sa v procesoroch nachádza iná chyba, ktorá má byť ešte nebezpečnejšia. 

O tejto bezpečnostnej chybe informuje aj spoločnosť na svojich oficiálnych stránkach. Škodlivý kód by sa mohol spustiť napríklad pomocou JavaScriptu, pričom antivírusový systém by ho nemusel ani odhaliť. Dobrou správou však je, že zatiaľ sa nepodarilo objaviť jediný prípad, kedy by sa preukázalo zneužitie tejto bezpečnostnej medzery. Spomenuté štyri techniky sa nazývajú Microarchitectural Data Sampling (MDS). Ako fungujú si môžeš pozrieť aj vo videu nižšie, kde je to veľmi dobré vysvetlené.

Ohrozené sú procesory vydané Intelom od roku 2011, pričom 8. a 9. generácia a rovnako tak aj 2. generácia procesorov Xeon by mala mať už hardvérovú ochranu. Oprava týchto chýb bude vyžadovať niekoľko aktualizácií, pričom niektoré z nich už boli vydané aj tvorcami operačných systémov. Odporúčame ti preto skontrolovať aktualizácie a okamžite ich nainštalovať.

Zdroj: Engadget, Intel

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú