V Nemecku sa v piatok oficiálne začala výstavba prvého terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). TASR o tom informuje na základe správy DPA. Terminál v meste Stade neďaleko Hamburgu má byť uvedený do prevádzky v roku 2027. Stavia ho konzorcium spoločností a náklady sa odhadujú na približne miliardu eur.

Terminály LNG majú zabezpečiť dodávky plynu pre Nemecko a ďalšie krajiny po tom, čo Rusko prestalo dodávať do krajiny plyn potrubím. Dôvodom sú sankcie Západu proti Moskve za jej inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Environmentálne skupiny tvrdia, že projekt je ranou pre plnenie klimatických cieľov Nemecka.

Ale premiér spolkovej krajiny Dolné Sasko Stephan Weil výstavbu terminálu víta. Podľa neho Nemecko tak ukazuje, že dokáže rýchlo reagovať a dosiahnuť pokrok, najmä v oblasti dodávok energie.

Česká energetická skupina ČEZ si už zarezervovala dodávky LNG z terminálu v Stade. Na oficiálnom odštartovaní výstavby sa zúčastnil aj český minister priemyslu Jozef Síkela. „Každý meter kubický plynu, ktorý nemusíme dovážať z Ruska, je krokom k oslabeniu vplyvu Ruska v Európe,“ povedal Síkela.

Cieľom Nemecka je mať tri pobrežné terminály LNG. Tie nahradia dočasné plávajúce terminály, ktoré sú už v prevádzke. Okrem Stade sa plánuje výstavba terminálu vo Wilhelmshavene, tiež v Dolnom Sasku a v meste Brunsbüttel, v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú