Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecká Spolková prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje hackerské útoky voči viacerým nemeckým poslancom, za ktorými podľa Berlína stálo Rusko.

„Môžem potvrdiť, že sme začali vyšetrovanie pre podozrenie zo špionáže,“ povedal pre agentúru AFP hovorca Spolkovej prokuratúry. Reagoval tak na otázku týkajúcu sa phishingových útokov voči nemeckým poslancom, ktoré nemecká vláda tento týždeň pripísala ruskej vojenskej rozviedke.

Obvinila pritom Rusko z toho, že sa pokúša ovplyvniť nadchádzajúce parlamentné voľby v Nemecku, ktoré sa budú konať 26. septembra. Voľby rozhodnú aj o tom, kto nahradí na čele vlády dlhoročnú kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá sa už o túto funkciu opätovne neuchádza.

Berlín uviedol, že útoky podnikla ruská hackerská skupina Ghostwriter, ktorá sa špecializuje na šírenie dezinformácií. Podľa nemeckých tajných služieb sa kyberzločinci z tohto zoskupenia pokúšali preniknúť do súkromných e-mailových schránok spolkových a regionálnych poslancov.

Útoky sa zamerali predovšetkým na poslancov Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), tvoriacich súčasnú vládnucu koalíciu, ktoré majú po voľbách najväčšie šance obsadiť post kancelára. Podľa nemeckých úradov stojí za týmito útokmi ruská vojenská rozviedla GRU.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyzvalo Rusko, aby okamžite prestalo s takýmito útokmi, inak bude čeliť bližšie nešpecifikovaným dôsledkom. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok označila za nepodložené obvinenia Berlína z účasti Ruska na hackerkých útokoch na nemeckých poslancov. Nemecko podľa nej napriek opakovaným výzvam neposkytlo Moskve nijaké dôkazy o ruskej účasti na týchto útokoch, píše agentúra TASS.

Thomas Haldenwang, riaditeľ nemeckej vnútornej spravodajskej služby – Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV), v júli varoval, že osobné informácie získané prostredníctvom hackerských útokov by mohli byť zneužité pred septembrovými voľbami v Nemecku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú