Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V hlavnom meste susedného Česka sa v mestskej časti Praha 14 objavili nové piktogramy pred priechodmi pre chodcov, ktoré upozorňujú na používanie smartfónov a slúchadiel pri prechádzaní cez cestu. Mestská časť sa pri úpravách dopravných opatrení týmto spôsobom zamerala na bezpečnosť chodcov, informovala o tom na svojom webe.

Nedávne úpravy na vybraných dopravných miestach v Prahe 14 upravovali dopravné značenie a rýchlosť pre motoristov. Okrem toho sa však mesto sústredilo aj na zvýšenie pozornosti a bezpečnosti na priechodoch pre chodcov, kde umiestnilo nové piktogramy. Znaky s preškrtnutým smartfónom a slúchadlami aktuálne nájdu chodci pred dvoma priechodmi.

Má ísť o pilotnú prevádzku, v ktorej si mesto vyskúša účinnosť týchto zmien. Práve nepozornosť chodcov v spojení s modernými technológiami – smartfónmi a počúvaním hudby, zvyšuje riziko nehôd. Aj takýmto spôsobom chce Praha 14 zvýšiť ich bezpečnosť pri prechádzaní cez cestu. Nové značky sú umiestnené pred priechodmi na zemi, kde si ich môžu chodci ľahšie všimnúť.

Podobným spôsobom sa nepozorných chodcov so smartfónmi v rukách snažia na priechody upozorniť aj v zahraničí. Napríklad v Izraeli už využívajú svetelné semafóry, ktoré chodcov upozornia na to či môžu prejsť cez cestu.

Zdroj: praha14.cz

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú