Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Český telekomunikačný úrad (ČTU) informoval prostredníctvom tlačovej správy o ukončení aukčnej fázy na prerozdeľovanie voľných frekvencií v pásme 700 MHz a 3400-3600 MHz. Podľa výsledkov tak existujúci mobilní operátori nedali priestor na vznik ďalšieho štvrtého hráča na susednom trhu.

Pásmo s frekvenciou 700 MHz, ktoré sa bude využívať predovšetkým na poskytovanie vysokorýchlostnej 5G siete, si prerozdelili rovným dielom spoločnosti O2, T-Mobile a Vodafone. Modrý a ružový operátor získali po jednom bloku o veľkosti 2×10 MHz a Vodafone získal dva bloky o veľkosti 2×5 MHz.

Pásmo 3400 až 3600 MHz si spoločnosti rozdelili po 20 MHz blokoch nasledovne: T-Mobile získal tri bloky a Vodafone a O2 získali po jednom bloku. Okrem toho v tomto pásme získali bloky aj spoločnosti CentroNet (štyri bloky) a Nordic Telecom (jeden blok).

ČTU tiež informuje, že sa podarilo úspešne vydražiť všetky voľné frekvencie a dvaja žiadatelia, konkrétne Sev.en Innovations a PODA, sa nestali víťazmi žiadneho aukčného bloku. Celková čiastka peňazí získaná z dražby dosiahla 5.596 miliárd  českých korún, čo je v prepočte približne 210 miliónov eur.

Zdroj: Tlačová správa

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú