Úrady uzavreli jedenásťmiliónové čínske mesto Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť koronavírus. Polícia o 10:00 tamojšieho času zablokovala vstup do železničnej stanice, pričom dovnútra pustili len tých, ktorí mali lístky na posledné vlaky. Pred vchod umiestnili kovové zábrany a cestujúcich poslali preč, pričom niektorí z nich namietali, že nemajú kam ísť. Tlačová agentúra Sin-chua informovala, že zatvorili aj letisko, metro, trajekty a zrušili diaľkové autobusy s cieľom zastaviť šírenie vírusu.

Úrady žiadajú obyvateľov, aby na verejnosti nosili rúška. Tie by si mali dať v práci aj vládni zamestnanci. V lekárňach pritom predávajú každému zákazníkovi len jedno balenie. „Podľa mňa je vedeckou novinkou snažiť sa udržať pod kontrolou jedenásťmiliónové mesto. Takéto niečo predtým nikto nevyskúšal v oblasti verejného zdravia, takže zatiaľ nemôžeme povedať, či to bude fungovať,“ vyjadril sa Gauden Galea zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Zatiaľ hlásia 571 nakazených, pričom väčšina z nich žije v meste Wu-chan. Vírus sa už dostal aj do USA, Japonska, Thajska či Južnej Kórey. Severná Kórea už zatvorila hranice pre zahraničných turistov. Celkovo zomrelo 17 ľudí, všetci žili v meste alebo jeho okolí. Najstaršia obeť mala 89 rokov, najmladšia 48.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú