Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podľa vyjadrenia Gwynne Shotwellovej, prevádzkovej riaditeľky SpaceX, poskytne satelitná konštelácia Starlink vysokorýchlostné internetové pripojenie už v septembri tohto roku, píše Interesting Engineering.

Dodala však, že v každej krajine potrebujú zvlášť povolenie na poskytovanie takejto telekomunikačnej služby. Starlink momentálne poskytuje beta verziu svojej služby v 11 krajinách, predbežné objednávky sú však možné už aj u nás.

SpaceX plánuje vyniesť na nízku obežnú dráhu Zeme až 12 000 takýchto satelitov, schválených je však oveľa viac. Cena projektu sa podľa Reuters pohybuje na úrovni 10 miliárd amerických dolárov, ročné výnosy ale túto sumu ďaleko prevýšia. Spoločnosť chce zo ziskov financovať kolonizáciu Marsu pomocou rakety Starship.

V máji SpaceX obdržal až 500 000 objednávok (len v USA) a neočakávajú žiadne technické problémy s poskytnutím služby takémuto množstvu ľudí. FCC (Federálna komisia pre komunikácie) len tento rok schválila plán vynášania satelitov Starlink na nižšiu obežnú dráhu, než bolo pôvodne v pláne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú