Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko sa radí medzi krajiny, ktoré najviac ovplyvní vývoj umelej inteligencie. Vlna globalizácie ustupuje a obchodné bariéry sa zvyšujú. Hoci sa nateraz strata pracovných miest zmiernila, môže sa objaviť nová hrozba zamestnanosti. Podľa výkonného riaditeľa Swiss Re Slovensko Nima Motazeda výskumy ukazujú, že až 70 % pracovných miest na Slovensku bude do desať rokov významne zmenených.

Strojové učenie (machine learning) a umelá inteligencia zmenia charakter takmer každého zamestnania, prinesú však nové možnosti a vytvoria nové pracovné profily. Výzvou bude nielen dokonalé osvojenie si tejto zmeny, ale tiež chuť učiť sa a spolupracovať so strojmi.

Technológie, podľa šéfa spoločnosti Microsoft Česká republika a Slovensko Rudolfa Urbánka, na báze umelej inteligencie majú značný potenciál posilniť ľudskú vynaliezavosť, aby pomohli zlepšovať život.

„Americká obchodná komora v SR už od roku 2018 intenzívne diskutuje na tému umelej inteligencie a verejných dátových setov, čo vyústilo do vytvorenia Slovak.AI platformy, ktorej misiou je zjednotiť zamestnávateľov, akademických a výskumných pracovníkov, ako aj verejné inštitúcie s cieľom maximálne využiť potenciál umelej inteligencie pre podporu hospodárskeho rastu na Slovensku,“ zdôraznil Gabriel Galgóci, prezident Americkej obchodnej komory v SR.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú