Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajina použila pri nedávnych útokoch na ruské vojenské základne drony sovietskej výroby, ktoré si sami Ukrajinci špeciálne upravili. Vo štvrtok to uviedol spravodajský portál Politico, informuje TASR.

Zasiahli kľúčové bombardéry

Drony, ktoré tento týždeň údajne zasiahli dve vojenské letecké základne na území Ruska, pričom pri útoku prišli o život traja Rusi a boli zničené dva bombardéry Tu-95.

Podľa zdrojov portálu Politico boli pri útokoch použité modifikované modely hliadkovacích lietadiel Tupolev Tu-141, ktoré sa na Ukrajine nachádzali ešte od čias Sovietskeho zväzu. Pracovníci, ktorí sa na celej operácii podieľali, no želali si zostať v anonymite, tvrdia, že použitie takýchto upravených dronov bolo pre Rusko prekvapením, lebo niečo také neočakávalo.

Denník The Guardian pripomína, že Ukrajina už dlhší čas žiada svojich západných spojencov o poskytnutie dronov a striel dlhého doletu. Táto požiadavka však zatiaľ nebola vypočutá pre obavy spojencov, že by ich Ukrajina mohla použiť na útoky na ciele na ruskom území.

Stačia aj primitívne technológie

Aj keď sa nejedná o práve nenápadný stroj, Rusku sa nepodarilo svoje kľúčové letecké základne ochrániť zariadeniami vzdušnej obrany, ktorými mávalo celé roky a predávalo ich ďalším krajinám s tvrdením, že sú spoľahlivé. Nie je vylúčené, že takmer všetky rakety systémov S-400 a S-300 použilo pri útokoch na Ukrajinu.

Táto krvavá vojna tak dokazuje, že nie je vždy nutné použiť špičkové stroje nabité technológiou. Dokázali to aj iránske drony, ktoré Rusko použilo pri útokoch na infraštruktúru a civilné ciele. Ukrajina mala s ich zostreľovaním problém, keďže prichádzali vo veľkých množstvách naraz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú