Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál CbsNews informuje, že prezident Donald Trump len prednedávnom vyzval americké firmy k tomu, aby hľadali alternatívy k podnikaniu v Číne. Okrem toho navyše žiada, aby sa ich výroba presunula z Číny späť do Spojených štátov amerických.

Táto reakcia prišla krátko po tom, čo Čína oznámila odvetné clá na americký tovar. Clá by mali predstavovať 5 až 10 % a nakoľko ročná hodnota dovozu do krajiny predstavuje približne 75 miliárd dolárov, tak môžu znamenať veľké nepríjemnosti či obmedzenia. Najnovšie udalosti teda znova zvyšujú obchodné napätie medzi krajinami a zdá sa, že obchodná vojna ešte ani zďaleka nekončí.

Trump ďalej uviedol, že už onedlho predstaví svoje protiopatrenia. Aj napriek jeho vyjadreniu, že USA nepotrebuje Čínu, pokles na akciových trhoch hovorí pravý opak. Americký index Dow Jones Industrial Average, ktorý zahŕňa akcie popredných amerických podnikov o 18-tej hodine SELČ predstvoval stracu viac než 1,8 %. Pokles akcií zaregistroval aj kalifornský gigant Apple (3,6%) či  spoločnosť Nvidia (3%).

Zdroj: CbsNews

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú