Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa v piatok po viac ako dvoch rokoch vrátil na sociálnu sieť Facebook a zverejnil dvojslovný odkaz: „SOM SPÄŤ!“ TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Predmetný príspevok sprevádza 12-sekundové video, na ktorom sa Trump po víťazstve vo voľbách v roku 2016 prihovára k jasajúcemu davu. „Ospravedlňujeme sa, že sme vás nechali čakať. Je to komplikovaná záležitosť,“ hovorí Trump v klipe.

Trumpovi bol zakázaný prístup na Facebook, ako aj na ďalšie sociálne platformy – napríklad na Instagram a Twitter – po tom, ako 6. januára 2021 po jeho volebnej prehre so súperom Joeom Bidenom zaútočil dav jeho priaznivcov na Kapitol. Trumpa následne obvinili zo šírenia volebných dezinformácií a podnecovania násilia.

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook aj Instagram, zrušila jeho zákazy v januári, ale Trump sa zatiaľ držal mimo. Spoločnosť YouTube v piatok zrušila obmedzenia na Trumpovom účte. Twitter, na ktorom Trump počas svojho prezidentovania neustále publikoval, obnovil jeho účet vlani v novembri po tom, ako spoločnosť kúpil americký magnát Elon Musk.

Na Twitteri Trumpa „sleduje“ viac ako 80 miliónov ľudí. Keď Meta v januári tohto roku oznámila, že Trump sa môže vrátiť na sociálnu sieť Facebook, zdôraznila, že exprezident bude „podliehať štandardom našej komunity“.

V prípade, že pán Trump bude zverejňovať ďalší obsah porušujúci pravidlá, obsah bude odstránený a bude mu pozastavená činnosť na jeden mesiac až dva roky – v závislosti od závažnosti porušenia predpisov,“ uviedol Nick Clegg, prezident spoločnosti Meta pre globálne záležitosti.

Okrem piatkového príspevku na Facebooku zostal Trump v uplynulých dvoch rokoch verný konzervatívnej platforme Truth Social, ktorú sám založil. Má tam však len zlomok počtu sledovateľov ako na Twitteri, všíma si DPA. Trump (76) vlani oznámil, že sa v roku 2024 bude uchádzať o post prezidenta na svoje druhé funkčné obdobie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú