Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska vesmírna agentúra (ESA) má na orbite Marsu už od roku 2003 svoju sondu Mars Express, ktorá nepretržite mapuje terén červenej planéty a na Zem posiela množstvo úchvatných fotografií. Posledná zverejnená fotka zachytáva severný pól Marsu, ktorý je pokrytý vrstvou suchého ľadu, informuje IFLscience.

Okrem vrstiev ľadu sa na fotografii nachádzajú aj menšie lokálne búrky, píše IBtimes. Obraz severného pólu na Marse sa extrémne mení vzhľadom na ročné obdobia. Cez leto sú tieto oblasti totižto pokryté vodnatým, čírim ľadom, no v zimnom období sa začne meniť oxid-uhličitý v atmosfére na suchý ľad, ktorý je biely a ktorý prekryje vrstvy vodnatého ľadu.

ESA

Na ľavej strane fotografie sa taktiež nachádzajú prúdy oblakov, ktoré, ako môžeš vidieť, obsahujú aj časti prachu a sú orientované kolmo na žľaby, v ktorých sa nachádza ľad.

Tie podľa odborníkov z ESA vytvorili lokálne búrky, ktoré tento prach rozvírili a dostali ho do ovzdušia. Fotografia vznikla už v roku 2006, no svetu ju ukázali len nedávno na Medzinárodnej konferencii zameranej na výskum Marsu.

Zdroj: IFLscience, IBtimes

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú