Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zástupcovia videoaplikácie TikTok hrozia, že podniknú právne kroky proti novému zákazu, ktorý vo štvrtok vydal americký prezident Donald Trump. Šéf Bieleho domu podpísal dve nariadenia, ktoré začnú platiť o 45 dní a zakazujú transakcie v USA s čínskymi firmami ByteDance a Tencent. Prvá menovaná vlastní TikTok, druhá komunikačnú aplikáciu WeChat. Podľa Trumpa služby predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť a údajne zbierajú dáta pre Peking.

Trumpovo nariadenie zástupcov TikToku prekvapilo a podľa nich sa zakladá na „nemenovaných správach bez citácií“. Firma, ktorá opakovane popiera obvinenia zo strany USA, sa pokúšala „v dobrej viere“ komunikovať s americkou vládou, ale namiesto toho sa stretla s tým, že „administratíva nevenovala pozornosť faktom, nakazovala si podmienky bez štandardných legálnych procesov a pokúsila sa zapojiť do rokovaní so súkromnými podnikmi“.

Nové prezidentské nariadenie podľa TikToku „riskuje podkopanie dôvery globálnych podnikov v záväzok Spojených štátov k právnemu poriadku“ a stanovuje „nebezpečný precedens pre koncept slobody prejavu a otvoreného trhu“.

„Budeme sa usilovať o všetky opravné prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme sa ubezpečili, že právny poriadok nie je vyradený a že s našou spoločnosťou a našimi používateľmi sa zaobchádza spravodlivo – ako zo strany administratívy, tak potom amerických súdov,“ uviedli zástupcovia.

Tencent, ktorý má napríklad aj 40 % podiel v Epic Games, ktoré vlastní mimoriadne obľúbenú hru Fortnite, na Trumpov krok reagoval s tým, že nariadenie preverujú, aby ho plne pochopili.

Trump už pohrozil, že TikTok v USA, ktoré pre aplikáciu predstavujú jeden z najväčších trhov, zakáže. Aplikácia je v súčasnosti predmetom rokovaní o kúpe zo strany americkej firmy Microsoft. Dohodu musia dosiahnuť do 15. septembra – termínu, ktorý stanovil americký prezident. Trump sa tento týždeň vyjadril, že kúpu podporí, ak vláda dostane značný obnos z predaja.

Zobraziť celú galériu (0)
Flickr/Gage Skidmore

V oboch nariadeniach Trump uvádza, že aplikácie v USA, ktoré vyvíjajú a vlastnia čínske firmy, „ohrozujú národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a hospodárstvo Spojených štátov“. TikTok a WeChat podľa jeho slov zbierajú obrovské množstvo informácií, čo predstavuje hrozbu, pretože to „umožňuje Komunistickej strane Číny prístup k osobným a majetkovým informáciám Američanov“.

Zároveň tiež podľa neho umožňujú zbierať dáta o čínskych občanoch v USA, aby ich mohla vláda v Pekingu sledovať, a mohli by tiež Číne umožniť sledovať amerických vládnych zamestnancov a zbierať súkromné informácie s cieľom vydierania alebo podnikovej špionáže.

Nariadenia sú ďalším opatrením čoraz väčšej kampane, ktorú Trump vedie proti Číne. Krajiny majú v súčasnosti značne napäté vzťahy. Washington vo štvrtok tiež oznámil odporúčania na vyradenie čínskych firiem vedených na amerických akciových trhoch, pokiaľ neposkytli regulačným orgánom prístup k svojim auditovaným účtom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú