V nasledujúsom texte boli použité materiály TASR.

Americký výrobca elektromobilov Tesla ohlásil svoje finančné výsledky za tretí štvrťrok 2024. Prekonal tak očakávania analytikov v oblasti zisku. Firma zaznamenala medziročný nárast čistého zisku o 17,3 %.

To svedčí o stabilnom výkone aj napriek zložitejším makroekonomickým podmienkam. Celoročné predpovede dodávok sú však o niečo opatrnejšie. Tesla to tak zdôvodňuje globálnymi výzvami na trhu.

V treťom štvrťroku dosiahla Tesla čistý zisk vo výške 2,17 miliardy USD, čo je nárast oproti 1,85 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Tento výsledok naznačuje, že spoločnosť si dokáže udržať ziskovosť aj v prostredí, kde sa mnohé iné automobilky potýkajú s výzvami. Upravený zisk na akciu dosiahol 72 centov, čo prekonalo očakávania Wall Street, kde analytici predpovedali zisk 60 centov na akciu.

Tržby pod očakávaniami

Na druhej strane Tesla zaznamenala tržby vo výške 25,18 miliardy USD. To predstavuje medziročný nárast o 7,8 %. Avšak, tieto výsledky mierne zaostali za predpoveďami analytikov, ktorí očakávali, že firma dosiahne tržby vo výške 25,47 miliardy USD. Napriek tomu sú výsledky Tesly stále pozitívnym signálom pre investorov a fanúšikov značky.

Tesla

Opatrný výhľad pre rok 2024

Pokiaľ ide o výhľad na nasledujúce obdobie, Tesla očakáva mierny rast dodávok svojich vozidiel v roku 2024. Firma však upozorňuje na pretrvávajúce makroekonomické výzvy, ktoré môžu ovplyvniť tento rast.

Už v júli Tesla naznačila, že tempo rastu dodávok v roku 2024 môže byť nižšie ako v roku 2023, kedy sa dodávky zvýšili o 38 %. Aj napriek týmto varovaniam spoločnosť Tesla ukazuje, že má silnú pozíciu na trhu, ktorá jej umožňuje pokračovať v rozvoji a expanzii aj v náročnejších podmienkach.

Tesla napriek výzvam v globálnej ekonomike dokazuje, že môže efektívne riadiť svoje podnikanie a udržať si stabilný rast. Aj keď sú prognózy na rok 2024 mierne opatrné, firma stále vykazuje silné finančné výsledky. Toto potvrdzuje jej dominantné postavenie v oblasti elektromobilov. Investori tak môžu očakávať ďalšie rozširovanie ponuky vozidiel a technológií, ktoré Tesla pravidelne inovuje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú