Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Letné horúčavy sužujú nielen oblasti Európy a južné krajiny, ale aj Arktídu, kde bola koncom júla nameraná historicky najvyššia teplota. Vo Švédsku bola tesne za polárnym kruhom nameraná vysoká teplota 34,8 °C, ktorá v spojení s ďalšími udalosťami potvrdzuje kritické zmeny klímy na Zemi. Tieto informácie priniesol portál Gizmodo.

Výsledky meraní zverejnila organizácia NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), ktorá potvrdila, že na švédskej základni Markusvinsa, ktorá leží na okraji polárneho kruhu, bola nameraná teplota dosahujúca takmer 35 °C. Takýto rekord bol zaznamenaný 26. júla a podľa vedeckého pracovníka zaoberajúceho sa klimatickými zmenami predstavuje doteraz najvyššiu teplotu severne od polárneho kruhu.

Nejde však o ojedinelú udalosť, ktorá by potvrdzovala klimatické zmeny. Spolu s ďalšími problémami takáto teplota dokazuje, že sa klíma na Zemi mení. Morský ľad totiž chýba až  do vzdialenosti 125 km od Aljašky, k čomu sa nanešťastie pridali aj zničujúce požiare na Sibíri, informuje Daily Kos.

Tieto udalosti majú byť následkom globálneho znečistenia ovzdušia. Júl bol totiž podľa organizácie NOAA najteplejším v histórii Zeme a o 0,9 °C prekonal aj teplotný priemer z 20. storočia. 

Zdroj: Gizmodo, Daily Kos

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú