Taliansko si zriadilo národnú agentúru pre kybernetickú bezpečnosť. Tento krok prichádza niekoľko týždňov po tom, čo tamojší premiér Mario Draghi varoval, že Európa sa musí chrániť pred ruskými „zásahmi“, informovala v piatok agentúra AFP. Zriadenie tejto agentúry schválil vládny kabinet počas zasadnutia ešte vo štvrtok večer, približuje AFP.

Cieľom agentúry bude „chrániť národné záujmy a odolnosť služieb a hlavných funkcií štátu pred kybernetických hrozbami“, píše sa vo vyhlásení vlády. Talianska vláda poverila vedenie agentúry vytvorením stratégií za účelom prevencie, monitorovania, odhaľovania a zmierňovania kybernetických útokov a posilňovania obrany štátu, píše AFP.

Agentúra vytvorí podľa talianskych médií 300 nových pracovných miest. Jej chod bude spadať pod kontrolu premiéra a jeho poradcu pre tajné služby, bývalého policajného prezidenta Franca Gabrielliho. Draghi však nateraz nezverejnil meno osoby, ktorá má agentúru viesť. Podľa denníka Corriere della Sera sú pravdepodobnými kandidátmi Roberto Baldoni a Nunzia Ciardiová.

Baldoni je profesorom počítačového inžinierstva a s talianskymi spravodajskými službami spolupracuje v oblasti kyberbezpečnosti. Ciardiová je šéfkou policajného útvaru, pod ktorý spadá dohľad nad internetom. Taliansky premiér apeloval na urgentné posilnenie boja proti kybernetickým hrozbám 25. mája po summite EÚ v Bruseli.

Draghi vtedy povedal, že EÚ musí posilniť odolnosť voči kyberútokom nielen na európskej úrovni, ale aj na úrovni jednotlivých členských štátov, pretože „úroveň (ruských) zásahov prostredníctvom špiónov a manipulácie webov narástla do skutočne alarmujúcich rozmerov“.

Talianske úrady zadržali začiatkom tohto roka kapitána námorníctva pri tom, ako sa snažil predať utajené vojenské dokumenty, ktoré mal vo svojom počítači, predstaviteľovi ruského veľvyslanectva. Draghi sa od februára, po prevzatí úradu, aktívne venuje téme bezpečnosti. V máji vymenoval do čela talianskych spravodajských služieb kariérnu diplomatku Elisabettu Belloniovú, ktorá je prvou ženou v tejto funkcii.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú