Fanúšik techniky zo „starej školy“ dokázal, že film sa dá vtesnať aj na starú disketu. Komprimovaním obsahu zmenšil animovanú rozprávku Shrek na dostatočne malú veľkosť a následne prehral pomocou minipočítača Raspberry Pi, informoval Engadget.

Mladá generácia si už len sťažka spomenie na disk s magnetickým prúžkom, ktorý zožal najväčšiu slávu v 90-tých rokoch. Dnes by sa svojimi vlastnosťami na trhu nepresadil. Napriek tomu majú preňho niektorí geekovia využitie. Člen diskusného fóra Reddit sa totiž pochválil svojim projektom, v ktorom skomprimoval celého Shreka a nahral ho na disketu.

Výsledná veľkosť videosúboru pritom dosiahla len 1,37 MB. K takejto silnej komprimácii súboru upravil kodek x265, ktorý „stlačil“ film na rozlíšenie len 120 x 96 pixelov. Obrazová frekvencia klesla na 4 fps.

Takto upravený film bol potom prehraný pomocou minipočítača Raspberry Pi, ktorý bol súčasťou zastaralého VCR systému pomenovaného LimaTek Diskmaster. Ten začal po vložení diskety Shreka automaticky prehrávať.

Aby bol výsledok dokonalý, rozprávka bola prehrávaná na starej CRT obrazovke. Aj takýto projekt je teda dôkazom, že staré technológie majú stále svojich fanúšikov. Autor ale chce zájsť ešte ďalej a pokúsiť sa o prehrávanie videa z vinylovej platne.

Zdroj: Engadget, Reddit

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú