Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Obrovský kus čínskej rakety Long March 5B sa včera konečne zrútil do Atlantického oceánu neďaleko západného pobrežia Afriky. Ako informuje portál ScienceAlert, jednalo sa o jeden z najväčších úlomkov vesmírneho odpadu, ktorý sa kedy rútili späť na Zem.

Drvivá väčšina vesmírneho odpadu, ktorá sa vracia späť na Zem, prebieha v nekontrolovateľných, alebo len čiastočne kontrolovaných manévroch. Väčšinou však na zem dopadajú iba malé úlomky a väčšina aj tak zhorí v atmosfére.

Jadro čínskej rakety Long March 5B, ktorá bola vypustená 5. mája, však vážilo až 18 ton. Podľa astronóma Jonathana McDowella by mohol prípadný pád na obývanú oblasť spôsobiť v tom najhoršom prípade deštrukciu celej budovy.

Ako informovalo CNN, predvídať miesto dopadu takéhoto objektu je veľmi obtiažne. Pomocou systému SpaceTrack, ktorý sleduje objekty na obežnej dráhe, sa podarilo určiť niekoľko potenciálnych miest dopadu, a to oblasti Austrálie, USA a Afriky.

Jadro rakety Long March 5B bol najväčší nekontrolovateľne sa vracajúci objekt na Zem od roku 1991 a štvrtý najväčší v celkovej histórii vesmírneho lietania. Podľa McDowella je však v takýchto prípadoch veľmi nepravdepodobné, že by podobné objekty zasiahli obývanú oblasť.

Zdroj: ScienceAlert, CNN

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú