Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky startup Ehang oznámil, že jeho samoriadené drony pre osobnú prepravu by onedlho mohli lietať na oblohe nad najväčšími mestami Číny. Firma Ehang ohlásila spoločný pilotný projekt s juhočínskym mestom Kuang-čou, v rámci ktorého plánuje zriadiť tri alebo štyri pravidelné letecké linky pre osobnú dopravu.

Pre televíziu CNN to v stredu povedal spoluzakladateľ firmy Derrick Xiong. Premávka by sa podľa jeho slov mohla začať už v tomto alebo budúcom roku.

Ak sa to stane, Čína by bola prvou krajinou, v ktorej pasažieri môžu cestovať v samoriadených leteckých dopravných prostriedkoch. Testy takejto dopravy robí napríklad aj Dubaj, ale nikto zatiaľ neohlásil podobný program ako ten, ktorý sa má realizovať v meste Kuang-čou. Firma Ehang tvrdí, že uskutočnila vyše 2 tis. skúšobných letov v Číne aj v zahraničí za rôznych poveternostných podmienok a verí bezpečnostným štandardom.

Ehang však nie jedinou spoločnosťou usilujúcou sa o dopravu samoriadenými dronmi. Výrobcovia lietadiel Airbus a Boeing v posledných dvoch rokoch testujú svoje vlastné verzie tejto technológie a ďalším hráčom v tejto oblasti je aj nemecký startup Lilium.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú